musicentry loader

Ζώρζ Κατρίς - Συνθέτης

Διακεκριμένος Ελληνο-Γάλλος συνθέτης συμφωνικής μουσικής, με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και το θέατρο. ''Σαν μία παγκόσμια πυξίδα που οι μαγνητικοί της πόλοι δείχνουν ταυτόχρονα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα…''
Share

Ο Zorzes Katris είναι Ελληνο-Γάλλος συνθέτης γεννημένος στο Παρίσι από Έλληνες γονείς.

Έκανε τις πρώτες του μουσικές σπουδές στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα με την Ρωσίδα καθηγήτρια Όλγα Τοκμακίδου. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Χάριτου Κλαδάκη, και μετέπειτα στο Βασιλικό Ωδείο “Mal Maison” του Παρισίου, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία στο μουσικό σώμα της Γαλλικής Προεδρίας του Φρανσουά Μυτεράν, αναλαμβάνοντας επίσημα τις μεταγραφές και τις ενορχηστρώσεις των στρατιωτικών εμβατηρίων του 8ου Τάγματος του Παρισίου.

Έγινε δεκτός για σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην κατεύθυνση της μουσικής σύνθεσης με καθηγητή τον Ιωσήφ Παπαδάτο, και αργότερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο με καθηγητή τον κύριο Δημήτρη Μαραγκόπουλο στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και τις παραστατικές τέχνες.

Σε ηλικία 24 ετών συνθέτει το 1ο κοντσέρτο για μπουζούκι  και ορχήστρα κάνοντας πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής “Camerata” και ένα χρόνο αργότερα γνωρίστηκε με τον καταξιωμένο Έλληνα συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο  με τον οποίον συνεργάστηκε στενά για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί τόσο ως συνθέτης όσο και ως ενορχηστρωτής σε αίθουσες και μέρη των μεγαλύτερων μουσικών οργανισμών όπως Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Βεάκειο Θέατρο, Salle Georges Brassens (Γαλλία) Πυραμίδες της Γκίζας (Αίγυπτος) Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη κ.α.

Κάποιες ενδεικτικές εμφανίσεις και συνεργασίες του είναι με την Camerata Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, τη Μεικτή Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, τον Γιώργο Χατζηνάσιο με την Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο στο Ηρώδειο και στις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο για τα 100 χρόνια της Ελληνικής κοινότητας κ.α. Του έχουν ανατεθεί παραγγελίες μουσικής επένδυσης για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και για την Συμφωνική Ραψωδία “Tο Στολίδι” υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Το 2013 παρουσιάζει σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση στην Πλατεία Συντάγματος, με την Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, το χορωδιακό έργο για Synthesizers και χορωδία  “Ωδή στους Έλληνες” υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO.

To 2016 υπογράφει την μουσική επένδυση στην ταινία του Ντίνου Παναγόκου “Το Νανούρισμα της Μαρίας” η οποία διακρίνεται στο φεστιβάλ της Δράμας και λαμβάνει το 2ο βραβείο “Αργυρός Διόνυσος”. Επιλέγεται στο Ελληνικό Φεστιβάλ Ταινιών του Λος Άντζελες, το Σικάγο και την Βαρκελώνη. Έργα του έχουν εκδοθεί από την Southern Percussion τη γνωστή εταιρεία εκδόσεων και κρουστών οργάνων.

Ως συνθέτης έχει διακριθεί σε δύο Διεθνής Διαγωνισμούς - στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την σύνθεση μουσικής για Film Animation με 3ο βραβείο - και επίσης με 3ο βραβείο για τον διεθνή διαγωνισμό Πρωτότυπης Σύνθεσης Έργου για Μπάντα Πνευστών με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Ν.Χ. Μάντζαρος στην Κέρκυρα.

Από το 2016 συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, και εισηγείται μέρος των εκπαιδευτικών ενοτήτων «Σύνθεση για τον Κινηματογράφο το Θέατρο και τις τέχνες της Παράστασης».

Μέχρι σήμερα  τα έργα του έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση και πολυάριθμα βραβεία μεταξύ των οποίων και το βραβείο Best Original Score στο Los Angeles το 2020, για την μουσική επένδυση στην ταινία του Γιώργου Λεοντακιανάκου “With New Eyes”.

1ο Βραβείο καλύτερου συνθέτη για το ντοκυμαντέρ Bella Bimba στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους των Καννών στην Γαλλία, και επίσης 1ο βραβείο καλύτερης μουσικής στο φεστιβάλ ταινιών στο Eastern Europe Film Festival στην Ρουμανία.

Επίσης το 2021 συμφωνήθηκε ομόφωνα από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να του ανατεθεί η επίσημη μουσική επένδυση για τα 30 Χρόνια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου και προβλήθηκε και επισήμως με ιδιαίτερη επιτυχία.

Βρίσκεται ήδη στο στάδιο ετοιμασίας της νέας του συνθετικής δουλειάς, της όπερας σε τρεις πράξεις με τον τίτλο  “Ιωάννης Καποδίστριας – η δολοφονία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα” για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Από το Νοέμβριο του 2020 ο Zorzes Katris εκπροσωπείται για όλο τον κόσμο από την Musicentry.

 

Αναγνώριση:

Μύρων Μιχαηλίδης - Αρχιμουσικός, Γενικός Μουσικός Διευθυντής Όπερας και Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ερφούρτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου : "Είναι πολύ σπάνιο να ακούς σήμερα μουσική που αντανακλά ξεκάθαρα την ευαισθησία του δημιουργού της, μουσική που την "βλέπεις" με πολλά χρώματα, πάντοτε όμως στις σωστές αναλογίες, μουσική μεγαλόπρεπη αλλά ποτέ πομπώδη και, εν τέλει, να βρίσκεσαι ενώπιον μιας "ειλικρινούς σχέσης" δημιουργού και έργου. Και αυτό το επιτυγχάνει, με τον πιο ιδανικό τρόπο, ο Zorzes Katris."

Γιώργος Χατζηνάσιος - Συνθέτης :  “Ο Zorzes Katris συνδυάζει μουσικά, το γκρίζο χρώμα της μουσικής της Κεντρικής Ευρώπης, με το γαλάζιο χρώμα της Ανατολικής Μεσογείου”

Aνδρέας Πυλαρινός – Αρχιμουσικός :   Μία καινούρια σελίδα στον κόσμο της Κινηματογραφικής Μουσικής”

Ευάγγελος Αραμπατζής – Διευθυντής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος (Σ.Ο.Ν.Ε.) :  “Μία σπάνια μουσική προσωπικότητα του 21ου αιώνα… η μουσική του παρακαταθήκη αποτελεί τιμή για τον Ελληνικό Πολιτισμό”

ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

''Κοντσέρτο για Μπουζούκι & Ορχήστρα Αρ. 1 σε Ντο ελάσσονα''

Μουσική / Ενορχήστρωση Zorzes Katris & Christian Katris - Διάρκεια: 09’:20’’

''2 Voix Invetion''
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 01’:50’’

“Prelude”
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 03’:00’’

“L'ame De La Mer”

Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 03’:11’’

“Dance De Feu”
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 03’:06’’

“Mois Février”
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 04’:33’’

''Ωδή στους Έλληνες''
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 55’:00’’

''Ορατόριο Conventus 1864 (Η ΕΝΩΣΙΣ)''
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 70’:00’’

“Sur Tout La Ligne” Original Motion Soundtrack
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 38’:00’’

''Ωδή στον Παρθενώνα''
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 40’:00’’

Συμφωνική & Χορωδιακή Ραψωδία “Το Στολίδι”
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 80’:00’’
Ποίηση: Γεώργιος Χρήστου

“Το Νανούρισμα της Μαρίας” Original Motion Soundtrack
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 04’:00’’

Συμφωνικό Εμβατήριο “Fortezza Eptanesso”
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 06’:00’’

“With New Eyes” Original Motion Soundtrack
Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 14’:00’’

Όπερα Ιωάννης Καποδίστριας “η δολοφονία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα”

Μουσική / Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 100-120’:00’’
Λιμπρέτο: Zorzes Katris – Όλγα Νικολαϊδου

YouTube link:
https://www.youtube.com/user/GeorgeKFilmScore

 

''Christmas Long Ago'' 

Μουσική: Zorzes Katris - Διάρκεια: 03’:16’’ Ποίηση: Jo Geis

 

 

AΝΕΚΔΟΤΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 

“Το Χάρισμα” Ρίτα Αντωνοπούλου
Μουσική - Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 03’:30’’
Στίχοι: Γιώργος Χρήστου

“Το Παρκέ” Νέλλη Βαβάση
Μουσική - Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 04’:39’’
Στίχοι: Δημήτριος Μπρούχος

“Μείναμε στην Επαφή”
Μουσική - Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 03’:04’’
Στίχοι: Δημήτριος Μπρούχος

“Αποτύπωμα”
Μουσική - Ενορχήστρωση: Zorzes Katris - Διάρκεια: 04’:13’’
Στίχοι: Δημήτριος Μπρούχος

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Δίσκος “Άλλη Όχθη” Χρήστος Χατζηνάσιος

Τίτλος τραγουδιού “Σώμα Φωτός”
Μουσική: Zorzes Katris - Διάρκεια: 03’:34’’
Στίχοι: Δημήτριος Μπρούχος

2001 - (Γαλλικό Ινστιτούτο) Μουσική Επένδυση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής.

2002 - (Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη) Μουσική Επένδυση για το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού & Χορογραφίας.

2003 - (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) Σύμπραξη με την Καμεράτα (Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής) Bouzouki Concert No1 in c-moll.

2004 - (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) Επιμέλεια ενορχήστρωσης fullscore production and performance στο οπτικοακουστικό (Documentaire) συμφωνικό έργο του Γιώργου Χατζηνάσιου ‘’Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο’’ απο το (Documentaire) “Ζει ο Αλέξανδρος”.

2005 - (Ηρώδειο) Επιμέλεια ενορχήστρωσης fullscore production and performance στο οπτικοακουστικό συμφωνικό έργο του Γιώργου Χατζηνάσιου ‘’Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο’’

2006 - (Αίγυπτος - Πυραμμίδες) fullscore production and performance στο Συμφωνικό έργο του Γιώργου Χατζηνάσιου ‘’Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο’’.

2008 - (Μυστρά - Αρχαιολογικός χώρος). Fullscore production, και επιμέλεια μουσικής διδασκαλίας στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου ‘’Το Χρονικό της Αλώσεως’’.

2009 - (GreenPeace) Μουσική επένδυση για το video της Θαλλάσιας εκστρατείας του Αιγαίου. “La sauvegarde de la mer”.

2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – Σύνθεση Μουσικής. (1ο κοντσέρτο για Μπουζούκι & Μουσικό Σύνολο / Πιανο - Cello - C.Bass – Accordion).

2012 SALLE GEORGES BRASSENS – ΓΑΛΛΙΑ (ΠΑΡΙΣΙ) Σύνθεση Μουσικής (2ο κοντσέρτο για Μπουζούκι & Μουσικό Σύνολο / Πιανο - Cello - C.Bass – Accordion).

2013 – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

Σύνθεση μουσικής του Συμφωνικού/Χορωδιακού έργου “ΩΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ” Με την σύμπραξη της μεικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO.

2014 – 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ. Σύνθεση συμφωνικής μουσικής και μελοποίηση επτανήσιων ποιητών για το Ορατόριο Conventus 1864 (Η ΕΝΩΣΙΣ).

2014 (b) -  150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ KΕΡΚΥΡΑΣ.

2014 (c) Μουσική επένδυση στην ταινία μεγάλου μήκους γαλλικής παραγωγής. “SUR TOUT LA LIGNE”.

2014 (d) 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Συμμετοχή της Ταινίας “SUR TOUT LA LIGNE” Μουσική Επένδυση.

2014 (e) Yπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη - Παγκόσμια Α΄ εκτέλεση "ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ" για την επιστροφή των Γλυπτών. Σύμπραξη - Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων.

2015 Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής - Σύνθεση Μουσικής και Μουσικός Προγραμματισμός με Χρήση Πολυμέσων για την Οπτικοακουστική Παράσταση Μουσικοί Πολιτισμοί στο ανοιχτό θέατρο Σοφία Βέμπο Δήμου Βάρης/Βουλιαγμένης/Βούλας.

2015 Royal College of Music (Λονδίνο) - Σύνθεση μουσικής επένδυσης για τον κινηματογράφο και παρουσίαση στην Πανεπιστημιακή διάλεξη της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου.

2015 Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Εισηγητής Σεμιναρίου Κινηματογραφικής Μουσικής & Πολυμέσων. (Film Scoring). Προσκεκλημένος από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

2016 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αυτοσχεδιασμός Μουσικής Σύνθεσης για τον Κινηματογράφο. Ταινία: “THE CABINET OF DR. CALIGARI”

2016 Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία της ΕΡΤ – Σύνθεση και ενορχήστρωση μουσικής στην ηχογράφηση της Συμφωνικής Ραψωδίας “Το Στολίδι” σε ποίηση του Προέδρου Ζαππείου Μεγάρου Γιώργου Χρήστου.

2016 2ο Βραβείο “Αργυρός Διόνυσος” – Φεστιβάλ Δράμας, για την μουσική επένδυση της ταινίας “Το Νανούρισμα της Μαρίας”. (Μουσική & Ενορχήστρωση)

2016 Βεάκειο Θέατρο Πειραιά – Συναυλία “Ωδή Στους Έλληνες” Σύνθεση & ενορχήστρωση.

2016 Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία της ΕΡΤ μέρος 2ο – Σύνθεση και ενορχήστρωση μουσικής στην ηχογράφηση της Συμφωνικής Ραψωδίας “Το Στολίδι” σε ποίηση του Προέδρου Ζαππείου Μεγάρου Γιώργου Χρήστου.

2016 Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη & Ζάππειο Μέγαρο  – “Το Στολίδι”. Σύνθεση μουσικής και μεταγραφή για σύνολο εγχόρδων, Πιάνο, μεικτή Χορωδία & Solo φωνές.

2017 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - 3ο Βραβείο στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Κινηματογραφικής μουσικής.

2017  φιλαρμονική Ορχήστρα Ν.Χ. Μάντζαρος - 3ο Βραβείο στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης πρωτότυπου έργου για Μπάντα.

2018  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Διεθνή διάκριση στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Κινηματογραφικής μουσικής.

2018 Ζάππειο Μέγαρο Περιστύλιο - Πρεμιέρα Συμφωνικής και Χορωδιακής Ραψωδίας “Το Στολίδι”.

Δίσκος “Άλλη Όχθη” Χρήστος Χατζηνάσιος

Τίτλος τραγουδιού “Σώμα Φωτός”
Μουσική: Zorzes Katris - Διάρκεια: 03’:34’’
Στίχοι: Δημήτριος Μπρούχος
Label: Final Touch ‎– 06025 2740513 1,

Universal Music Greece ‎– 06025 2740513 1

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.