musicentry loader

Μουσική για το Μουσείο από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μία συμπαραγωγή της Κ.Ο.Θ. και του MOMus (Μάιος 2020)

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και o Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) παρουσιάζουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα ‘Μουσική για το Μουσείο’, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η ‘Μουσική για το Μουσείο’ είναι μία δράση που προέκυψε από την ενθάρρυνση του Υπουργείου προς τους φορείς της πόλης, και τη συνακόλουθη ενίσχυσή τους, για την παραγωγή πρωτότυπου πολιτιστικού υλικού, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, με σκοπό την ελεύθερη διάθεσή του στο κοινό.

Τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι, Έλληνες συνθέτες εμπνέονται από τέσσερις συλλογές του Μουσείου και γράφουν πρωτότυπη μουσική, την οποία ερμηνεύουν μουσικοί της Κ.Ο.Θ.. Με αυτό τον τρόπο η σύγχρονη εικαστική δημιουργία συναντά τη σύγχρονη μουσική, με τις δύο τέχνες να αλληλεπιδρούν και να αλληλοσυμπληρώνονται, προσφέροντας στο κοινό μία νέα εμπειρία και ποικίλα συναισθήματα. Παράλληλα, αναγεννάται η εικαστική δημιουργία, αφού η ξενάγηση στο μουσείο γίνεται μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της μουσικής και αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αυτή η συνάντηση των τεχνών θα λάβει χώρα σε τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που αποτέλεσαν με τη σειρά τους την πηγή της έμπνευσης των ταλαντούχων Θεσσαλονικιών συνθετών, Παύλου Μιχαηλίδη, Δήμητρας Τρυπάνη, Μενέλαου Πειστικού και Δημήτρη Οικονόμου. 

Οι εκδηλώσεις αυτές θα κινηματογραφηθούν και τα τέσσερα παραγόμενα φιλμς θα παρουσιαστούν διαδικτυακά από τις επίσημες ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα των δύο φορέων, από την Παρασκευή 8 Μαΐου και κάθε Παρασκευή, στις 17:00 η ώρα.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των γυρισμάτων θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας όπως αυτοί προβλέπονται από τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Δημιουργία Ιδέας – Επιμέλεια Πρότασης: Ζωή Τσόκανου, Καλλιτεχνική διευθύντρια ΚΟΘ / Συραγώ Τσιάρα, Αν. Διευθύντρια και προϊσταμένη συλλογών του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχορνης Τέχνης

Εκτέλεση παραγωγής: Μίνα Παπακωνσταντίνου, συνεργάτιδα διεύθυνσης ΚΟΘ / Αγγελική Κουρουκλίδου, υλοποίηση καλλιτεχνικού προγραμματισμού ΚΟΘ

Προβολή & Eπικοινωνία: Νικόλαος Κυριακού, υπεύθυνος επικοινωνίας ΚΟΘ / Μαρία Ζαμπέτη, social media MOMus / Κλειώ Γούσιου, graphic design - pr support Momus / Χρύσα Ζαρκαλή, επικοινωνία & δημόσιες σχέσεις MOMus

Τα επεισόδια αναλυτικά:

Επεισόδιο Α’
«Ο Ήχος της Πόλης / City Sound» (Μόνιμη Συλλογή ΚΜΣΤ - Χρύσα)
Μουσική: Παύλος Μιχαηλίδης
Έργο: Νέον, για μπάσο κλαρινέτο
Μπάσο κλαρινέτο: Αλέξανδρος Σταυρίδης
Ημερομηνία Α’ προβολής: 8 Μαΐου, ώρα 17:00
 
Επεισόδιο Β’
«Αναβίωση / Rebirth» (Μόνιμη Συλλογή ΚΜΣΤ - Αίθουσα Απέργη)
Μουσική: Δήμητρα Τρυπάνη
Έργο: AprèS (μετά), για σοπράνο, άλτο, μπάσο φλάουτο, tape και film
Φλάουτα & Performance: Γιάννης Ανισέγκος
Απαγγελία κειμένου στα Αγγλικά: Μιράντα Καλδή
Ημερομηνία Α’ προβολής: 15 Μαΐου, ώρα 17:00
 
Επεισόδιο Γ’
«Πέρα από τη Βία / Beyond Violence» (έκθεση ‘Βάλ’τους Χ’)
Μουσική: Μενέλαος Πειστικός
Έργο: Echo Lontano, σύνθεση για σόλο πιάνο
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου
Ημερομηνία Α’ προβολής: 22 Μαΐου, ώρα 17:00
 
Επεισόδιο Δ’
«Εκεί που Αρχίζουν τα Όνειρα / Where Dreams Begin» (Μόνιμη Συλλογή ΚΜΣΤ - Δωρεά Ιόλα)
Μουσική: Δημήτρης Οικονόμου
Έργο: Trio Sonata, για 2 βιολιά και τσέλο
Βιολί: Θεόδωρος Πατσαλίδης, Κωνσταντίνος Καμπάνταης
Βιολοντσέλο: Μαρία Ανισέγκου
Ημερομηνία Α’ προβολής: 29 Μαΐου, ώρα 17:00
 

Μέσα προβολής:

MOMus
Facebook @MOMusMuseums
Instagram @momus_museums
Youtube @MOMusMuseums
 
Κ.Ο.Θ.
Facebook @thessalonikistatesymphonyorchestra
Instagram @tssoofficial
Twitter @ThesOrchestra
Youtube @TheTsso
 
Share

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.