musicentry loader

Ναταλία Κατσού - Συγγραφέας

Ελληνίδα διακεκριμένη συγγραφέας, ποιήτρια, σκηνοθέτις με έργο που χαρακτηρίζεται από έντονη εικονοπλασία, ευφάνταστα γλωσσικά σχήματα, και τολμηρούς πειραματισμούς με τη φόρμα. Η εμπειρία της μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και μεθόδων έχει ακονίσει τις δεξιότητές της και διευρύνει τον επαγγελματικό της ορίζοντα τόσο ως συγγραφέα όσο και ως επαγγελματία παραστατικών τεχνών.
Share

Η Ναταλία Κατσού είναι συγγραφέας, σκηνοθέτις και διδάσκουσα θεάτρου και παραστατικών τεχνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Λονδίνο. Αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών και της Σχολής Δραματικής Τέχνης «Δήλος-Δ.Χατούπη» και πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών. Ολοκλήρωσε το διετές μεταπτυχιακό της Master of Fine Arts (MFA) στη Σκηνοθεσία Θεάτρου στο East 15 Acting School του Πανεπιστημίου του Essex, ως υπότροφος «Αλέξη Μινωτή» από το Μ.Ι.Ε.Τ.

Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών και η διατριβή της εξετάζει τις φαντασματικές μορφές στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. 

Η πρώτη της συγγραφική και σκηνοθετική δουλειά ήταν ‘Το Νυφικό για τον Άδειο Χώρο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2006.

Το 2006 ίδρυσε μαζί με την ηθοποιό Δήμητρα Βλάχου, την ομάδα Εν Σπουδῂ, για την οποία έγραψε έργα και σκηνοθέτησε παραστάσεις έως το 2009, συμμετέχοντας σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ του ελληνικού χώρου, όπως η Θεατρική Δράση Αθήνα στο Θέατρο της Άνοιξης και τα Ερμουπόλεια στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου.

Από το 2010 σκηνοθετεί θέατρο και όπερα σε διεθνή θέατρα και οργανισμούς, όπως το Arcola Theatre στο Λονδίνο, το Space στο Εδιμβούργο, και το Talihmane Theatre στην Κωνσταντινούπολη. 

Το 2014 ίδρυσε την ομάδα Operaview, την οποία διηύθηνε έως το 2017, και σκηνοθέτησε παραστάσεις σύγχρονης όπερας συνδυάζοντας οπτικές και παραστατικές τέχνες όπως η φωτογραφία, τα ακροβατικά και ο χορός, σε συνεργασία με διεθνείς καλλιτέχνες. Η παραγωγή της Maria de Buenos Aires, tango-opera του Astor Piazzolla, προσεκλήθη στο Φεστιβάλ Bartok Plusz στο Εθνικό Θέατρου του Miskolc στην Ουγγαρία. Επίσης, έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και ως δραματουργός με ταλαντούχους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Διδάσκει θέατρο και παραστατικές τέχνες στα πανεπιστήμια Goldsmiths και London Metropolitan University στο Λονδίνο.

Τα έργα της έχουν ως θεματολογία, ζητήματα φύλου και κοινωνικά στερεότυπα, ταυτότητα και διαφορετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της νευροδιαφορετικότητας, ο ρόλος της δικαιοσύνης στο σύγχρονο πλαίσιο, η αμφισβήτηση εγκατεστημένων προτύπων, ο επαναπροσδιορισμός του μύθου, του ήρωα, και του ξένου, μέσα από προσεγγίσεις φιλοσοφικές, θεωρητικές, κοινωνικές και αισθητικές. 

Έχει εκδόσει τα θεατρικά έργα Αγαθό, Βυθός, και  Σπαράγγια με φτερά (Εκδόσεις Βακχικόν, 2017, 2017 και 2014 αντίστοιχα), ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Επίσης, έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές Ειδωλολάτρες (Κάπα Εκδοτική 2019),  The Desert Behind σε συνεργασία με τον φωτογράφο Γιάννη Κατσαρή (συλλεκτική έκδοση, 2019), Νυμφαλίδες (Κέδρος 2015), Κοχλίας (Κέδρος 2012 -Υποψηφιότητα Βραβείου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 2013) Μαγωδός (Καστανιώτης 2008 - Υποψηφιότητα Βραβείου ΔΙΑΒΑΖΩ 2009).

Αποσπάσματα της δουλειάς της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά (Γιάννης Γκούμας), στα γαλλικά (Michel Volkovitch), στα ιταλικά (Massimo Cazzullo) και στα ισπανικά (Mario Dominguez Parra), ενώ ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

www.nataliekatsou.com

www.operaview.org  

Ασύρματη Σύνδεση, παραγγελία για το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021, παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε σκηνοθεσία Σοφίας Δερμιτζάκη, Σεπτέμβριος 2021.

Αγαθό (Εκδόσεις Βακχικόν, 2017) πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Greek Voices στο  Riverside Studios του Λονδίνου σε σκηνοθεσία Becka McFadden, Μάρτιος 2014, μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Αγγελική Μπούρα και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017 σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ στο Θέατρο Τέχνης- Φρυνίχου, Σεπτέμβριος 2017, ενώ συνέχισε με παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Δεκέμβριος 217-Ιανουάριος 2018)..

Βυθός (Εκδόσεις Βακχικόν, 2017), παραστάσεις στο 3ο Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία της συγγραφέως, Απρίλιος-Μάιος 2017.

Σπαράγγια με φτερά (Εκδόσεις Βακχικόν, 2014, κυκλοφορεί και έκδοση στα αγγλικά), εμπνευσμένο από τον αυτισμό, παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου στο Blue Elephant Theatre στο Λονδίνο, Οκτώβριος 2011. 

Fox Tales, έργο για παιδιά ηλικίας 8-12, εμπνευσμένο από τους μύθους του Αισώπου, παραγγελία για το St. Paul Prep School, Λονδίνο 2014.

Τρεις φορές ξένος, μονόλογοι, παραγγελία για το Θέατρο Σημείο, παραστάσεις Φεβρουάριος 2014.

In Between Lives-Persephone, παραγγελία για το Arcola Youth Theatre, Λονδίνο, Ιούλιος 2013.

Ελισάβετ, Πνεύμα της Ζάκυνθος, βασισμένο στην αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Athens Theatre Action Festival 2 στο Θέατρο της Άνοιξης σε σκηνοθεσία της συγγραφέως, Απρίλιος 2017, συνέχισε με παραστάσεις στο Θέατρο Παραμυθίας, Μάιος 2007.

Το Νυφικό, παραστάσεις στον Άδειο Χώρο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της συγγραφέως, Ιούνιος 2006.

Σπαράγγια με φτερά, (στα ελληνικά), Φεστιβάλ της ομάδας Praxis υπό την καλ.διευθ. της Αναστασίας Ρεβή, στην Οξφόρδη, Ιούνιος 2023

Ασύρματη Σύνδεση, Σκηνοθεσία Σοφία Δερμιτζάκη, Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021, Μουσείο Ιστορίας, Θόλου-Πλάκα, Σεπτέμβριος 2021

Αγαθό, Σκηνοθεσία Λίλλυ Μελεμέ, Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017, Θέατρο Τέχνης - Φρυνίχου, Σεπτέμβριος 2017 

Βυθός, Σκηνοθεσία Ναταλία Κατσού, 3ο Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου, Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Μάιος 2017

Perspehone, In Between Lives, Σκηνοθεσία Ναταλία Κατσού, Arcola Youth Theatre, Ιούλιος 2013

Σπαράγγια με φτερά, (στα αγγλικά) θέατρο Blue Elephant του Λονδίνου, Οκτώβριος 2011

Ελισάβετ, Πνεύμα της Ζακυνθος, Σκηνοθεσία Ναταλία Κατσού, Φεστιβάλ Θεατρική Δράση 2, Θέατρο της Άνοιξης, Απρίλιος 2007

Το Νυφικό, Σκηνοθεσία Ναταλία Κατσού, Άδειος Χώρος, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Από Μηχανής Θέατρο, Ιούνιος 2006

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.