musicentry loader

Το "Ink" του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε νέα πρωτότυπη μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή

01 Μαρτίου 2023Πηγή: Αθηνόραμα

Ένα έργο που θέτει σε δοκιμασία σώμα και ψυχή !

Ο φύλακας ενός σκοτεινού, κατακλυσμιαίου σύμπαντος πασχίζει να διατηρήσει την τάξη, ισορροπώντας πάνω σε μια διαρκή ευθραυστότητα. Η εισβολή ενός επισκέπτη από τα έγκατα της γης αναστατώνει τη μοναχική του ύπαρξη, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την τρυφερότητα και την οδύνη, ακόμη και με τη βαναυσότητα. Σε ένα ντουέτο που σύντομα εξελίσσεται σε μονομαχία, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, αντιμέτωπος με τον χορευτή Šuka Horn, θέτει σε δοκιμασία τα όρια της πραγματικότητας μέσα από τα φίλτρα της επιστημονικής φαντασίας και της φρίκης. Το αποτέλεσμα είναι μια καθηλωτική καταδίωξη, ένα ονειρικό ή μήπως εφιαλτικό  ανθρωποκυνηγητό... Ή μήπως είμαστε εμείς που προσπαθούμε να δραπετεύσουμε από το ίδιο μας το υποσυνείδητο;

Η πρώτη εκδοχή του "Ink" γεννήθηκε το 2020 για δύο σημαντικούς ιταλικούς πολιτιστικούς φορείς, το Torino Danza Festival και το Reggio Emilia Aperto Festival. Δουλεύοντας εντατικά ως artist in residence του Μεγάρου τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, επέστρεψε στο στούντιο και ολοκληρώνει το έργο ενόψει της νέας του παγκόσμιας περιοδείας, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο του 2023 από την Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. 

Το Μιλάνο, η Ρώμη, το Μόντρεαλ, το Εθνικό Θέατρο της Κορέας στη Σεούλ, το Sadler’s Wells στο Λονδίνο και η Μπιενάλε Χορού της Λυών είναι μόνο μερικοί από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού αυτού, που έχει ως αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο της εντατικής δημιουργικής αναμόχλευσης των υλικών του "Ink"  προέκυψαν νέες καλλιτεχνικές συνεργασίες, όπως:  

- Ο συνθέτης σύγχρονης μουσικής Κορνήλιος Σελαμσής που δημιούργησε νέα πρωτότυπη μουσική, δίνοντας συμφωνική διάσταση στο σκοτάδι, στην τρυφερότητα και στην παράνοια του "Ιnk". 

- Ο Θεόδωρος Κουρεντζής που έκανε το δώρο στην παράσταση να διευθύνει τη μουσική του Κορνήλιου και να την ηχογραφήσει με την ΜusicAeterna στο Βερολίνο. 

- Ο καναδός sound designer David Blouin που σχεδιάζει τα ηχητικά τοπία της παράστασης, ενισχύοντας και παραμορφώνοντας τους ήχους που παράγουν ζωντανά τα σώματα και το νερό στη σκηνή. 

- Ο γάλλος Lucien Laborderie που ενώνει τις δυνάμεις του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τον Στέφανο Δρουσιώτη στον επανασχεδιασμό του φωτισμού της παράστασης. 

- Ο πρωτοεμφανιζόμενος Ελληνογερμανός Antonio Papazis που προετοιμάζεται για τον ρόλο του Šuka Horn, και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σχεδιάζει να τον εμφανίσει σαν έκπληξη σε κάποιες από τις παραστάσεις του στην Αθήνα. 

2023
GREECE / Athens / MEGARON - The Athens Concert Hall / 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 27, 28, 29 January 2023
ITALY / Milano / Triennale Milano 11 + 12 February 2023  
ITALY / Rome / Teatro Argentina – Equilibrio Festival / 16 – 19 February 2023
CANADA / Montréal / Usine C / 1 - 5 March 2023
HUNGARY / Budapest / National Theatre of Hungary – 10th Theatre Olympics / 4 May 2023
KOREA / Seoul / National Theater of Korea (Daloreum Theater) / 12 - 14 May 2023 

 

Share

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.