musicentry loader

Γιάννης Γκίκας - Συνθέτης

Συνθέτης της νέας γενιάς με επιρροές από τη μουσική των συνθετών του 20ου αιώνα και του Αμερικάνικου κινηματογράφου. Το συνθετικό του μουσικό ιδίωμα ξεχωρίζει για την περιγραφικότητά του, τις ηχοχρωματικές του μεταπτώσεις, την πλούσια αρμονία, αλλά και τις έντονες εναλλαγές δυναμικής και έκφρασης.
Share

Ο Γιάννης Γκίκας γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό ωδείο με καθηγητές τους Μάικ Ροζάκη, Δημήτρη Δραγατάκη, Ασπασία Φασουλά και Χρήστο Πουρή καθώς και μαθήματα σύνθεσης με τον Αναστάση Φιλιππακόπουλο.

Από μικρή ηλικία έδειξε κλίση στην μουσική και κυρίως στη σύνθεση, γράφοντας πρώιμα έργα για πιάνο, ντουέτα, τρίο καθώς και μουσική δωματίου για μεγαλύτερη ορχήστρα ενώ παράλληλα ενορχήστρωνε διάφορα είδη μουσικής.

Το 1993 κέρδισε το πρώτο (έργο για πιάνο και βιολί) και τρίτο βραβείο (έργο για σόλο πιάνο) στον πανελλήνιο διαγωνισμό σύνθεσης που διοργάνωσε το Δημοτικό ωδείο Αμαρουσίου. Το 1996 ίδρυσε το σύνολο μουσικής δωματίου “Μείζονες απουσίες”, (κουιντέτο εγχόρδων, φλάουτο, πιάνο και μαντολίνο) με τον ίδιο στο πιάνο και κάνοντας μεταγραφές σε μουσική από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζοντας επίσης και δικές του συνθέσεις. Με το εν λόγω σύνολο εμφανίστηκε σε μεγάλες μουσικές σκηνές της Αθήνας όπως το House of Arts, το Half Note, την “Πινακοθήκη”, το Gazzarte αλλά και το Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος”.

Το 2001 έκανε μέρος των ενορχηστρώσεων για τον δίσκο “Σεπτέμβριος” του Νίκου Πλατύραχου στον οποίο συμμετείχε η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την μπαγκέτα του Μίλτου Λογιάδη. Το 2005 συνεργάστηκε και πάλι με τον Νίκο Πλατύραχο στις ενορχηστρώσεις για το soundtrack της ταινίας “η χορωδία του Χαρίτωνα”.

Τον Ιούλιο του 2006 συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής με την ορχήστρα “έγχορδα της Πάτρας” καθώς και πλήθος διακεκριμένων σολίστ για την συναυλία “Φως Αλεξανδρινό” που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο με ερμηνεύτρια την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Το 2007 ενορχήστρωσε ολόκληρο το πρόγραμμα της συναυλίας του Γιάννη Πάριου, “το ρεσιτάλ μιας φωνής” στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία συμμετείχε η συμφωνική ορχήστρα της Σόφιας και η χορωδία του ωδείου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Το 2009 συνέθεσε και ενορχήστρωσε την μουσική της παράστασης “μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία” του Κάρολου Ντίκενς, στην αίθουσα φίλων της μουσικής στο Μέγαρο Αθηνών, την οποία αφηγήθηκε ο Jeremy Irons, ενώ ένα χρόνο μετά δούλεψε στις ενορχηστρώσεις της συναυλίας της Vicky Leandros που έγινε επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μαέστρο τον Αλέξανδρο Μυράτ.

To 2010 έγραψε τη μουσική για το soundtrack της animation ταινίας μικρού μήκους “Struthio” σε σκηνοθεσία Αλέξη Χαβιάρα.

Τον Δεκέμβριο του 2013 συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία την οποία ερμήνευσε η Χαρά Κεφαλά.

Το 2016 διασκεύασε και ενορχήστρωσε για το συγκρότημα “Κίτρινα Ποδήλατα”, τον δίσκο “the orchestra project” που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου με την ορχήστρα σύγχρονης μουσκής της ΕΡΤ, με μαέστρο τον Αλέξιο Πρίφτη.

Παράλληλα γράφει συμφωνική μουσική και μουσική δωματίου καθώς και τη μουσική για την θεατρική παράσταση “όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του William Shakespear, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Το 2018, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ηχογράφησε τρία έργα του από τη σουίτα για συμφωνική ορχήστρα, “πορτραίτα Θεών” τα οποία παρουσιάστηκαν από την εκπομπή του Νικόλα Βιβλάκη “Βουνά”, για λογαριασμό του Τρίτου Προγράμματος. Ομοίως στο Τρίτο πρόγραμμα έχει ακουστεί το έργο του “Witches’ Sabbath” το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον ομότιτλο πίνακα του Francisco Goya, μέσα από την εκπομπή της Κάτιας Καλλιτσουνάκη “Μουσικές στιγμές στο χρόνο: Έλληνες συνθέτες και εκτελεστές στον 21ο αιώνα”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, έχει συνεργαστεί, διασκευάζοντας τραγούδια για συμφωνική ορχήστρα, με διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελληνικής μουσικής σκηνής όπως ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, οι Πυξ Λαξ, οι Onirama, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Κούτρας, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Βασίλης Γισδάκης, η Ελένη Πέτα, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Κώστας Θωμαΐδης κ.α.

Το 2023 ενορχήστρωσε μέρος της συναυλίας του Μίνωα Μάτσα “η μουσική αθέατη μέσα μας” στην οποία συμμετείχε η Εθνική συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια ασχολείται σε υψηλό επίπεδο με τη μουσική παραγωγή, έχοντας μεγαλύτερη ειδίκευση στην μουσική τεχνολογία μέσω ηχητικών δειγμάτων που προσομοιώνουν την συμφωνική ορχήστρα, αλλά και την ηχοληψία.

Το συνθετικό του μουσικό ιδίωμα ξεχωρίζει για την περιγραφικότητά του, τις ηχοχρωματικές του μεταπτώσεις, την πλούσια αρμονία, αλλά και τις έντονες εναλλαγές δυναμικής και έκφρασης και είναι ιδιαίτερα φανερές οι επιρροές του από τη μουσική των συνθετών του 20ου αιώνα καθώς και την μουσική του Αμερικάνικου κινηματογράφου.

Από τον Οκτώβριο του 2023 ο Γιάννης Γκίκας εκπροσωπείται για όλο τον κόσμο από την Musicentry.

The metamorphosis of Narcissus (13’) symphonic poem inspired by Dali’s famous painting.

Portraits of Gods for symphony orchestra

  • Hera (4’15’’)
  • Artemis (7’10’’)
  • Demeter (6’)
  • Poseidon (7’47’’)

The ballerina, the soldier and the magic clock three pieces for piano and oboe (14’)

Paintings four pieces for chamber orchestra inspired by the paintings of Chagal, Goya, Van Gogh and Dali

  • Circus (5’40’’)
  • Witches’ Sabbath (5’)
  • Starry night (4’30’’)
  • The persistence of memory (4’)

Demeters hunting for solo piano (7’50’’)

Ave Verum Corpus (3') a short prelude based on the lyrics of the 13th century's holy communion hymn, for Soprano, Piano, Violin and Violoncello

''Η μουσική αθέατη μέσα μας'' - Ωδείο Ηρώδου Αττικού 
28 Σεπτεμβρίου 2023

Συναυλία βασισμένη στα έργα του Μίνωα Μάτσα – ορχηστρικές συνθέσεις του από τον κινηματογράφο, τη τηλεόραση, το θέατρο, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Ενορχηστρώσεις : Γιάννης Γκίκας, Αντώνης Σουσάμογλου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.