musicentry loader

Παραστάσεις "'Αξιον Εστί " στην Ελλάδα το καλοκαίρι και φθινόπωρο 2019

21 Σεπτεμβρίου 2019Πηγή: Musicentry

Το έργο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Μίκη Θεοδωράκη είχε την τιμητική του το 2019

Το λαϊκό εμβληματικό ορατόριο, μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, “Άξιον Εστί” σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε σε πέντε συναυλίες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών μουσικών και τραγουδιστών.

Η πρώτη παράσταση του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Αρχαίας Νικόπολης στις 23 Ιουνίου 2019. Ο διακεκριμένος τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης με τη ρωμαλέα, λαϊκή φωνή του και τις πολύ ιδιαίτερες ερμηνείες του, με τη συμφωνική και λαϊκή ορχήστρα με μαέστρο τον Θεόδωρο Λεμπέση, τον ηθοποιό Χριστόδουλο Στυλιανού, τον ψάλτη Γιώργο Ματθαιακάκη, τη μικτή χορωδία της Πάργας και την πολυβραβευμένη χορωδία της Πρέβεζας Αρμονία, συναντήθηκαν στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου, χαρίζοντας στην Πρέβεζα μία κορυφαία στιγμή πολιτισμού και τέχνης.

Στη συνέχεια, στις 3 Αυγούστου 2019 στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, η  Χορωδία Λαυρίου για την καλοκαιρινή συναυλία της και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεών της για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της (1939-2019), σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής και το Ν.Π.Δ.Δ. «Θορικός», παρουσίασε το έργο με τη συμμετοχή του Κώστα Μακεδόνα και συμφωνικής λαϊκής ορχήστρας την οποία διεύθυνε πάλι ο Θεόδωρος Λεμπέσης.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Μικτή Χορωδία Λιβαδειάς ΕΡΚΥΝΑ η οποία παρουσίασε το έργο στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Λιβαδειάς, στις 26 Αυγούστου 2019, σε συγκινητική ατμόσφαιρα. Στην κορυφαία εκδήλωση συνέπραξαν ο Παντελής Θαλασσινός, η Συμφωνική ορχήστρα Καμεράτα ΕΡΚΥΝΑ, η λαϊκή ορχήστρα ΕΡΚΥΝΑ και η Μικτή Χορωδία Λιβαδειάς ΕΡΚΥΝΑ. Παρουσιαστής ήταν ο Δημήτρης Θεοδώρου. Τους μουσικούς διεύθυνε ο μαέστρος Τοντόρ Καμπακτσίεφ. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των Τροφωνίων 2019.

Η επόμενη παράσταση πραγματοποιήθηκε στην Μακεδονία, πιο συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 από τον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Μνήμης για τα 149 τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος Χορτιάτη της 2ας Σεπτεμβρίου 1944. Στον αύλειο χώρο του Πέτρινου Γυμνασίου Χορτιάτη, τραγούδησε ο Μανώλης Χατζημανώλης, τα κείμενα ανέγνωσε η Αφροδίτη Ιωαννίδου, ενώ συμμετείχαν οι δημοτικές χορωδίες «Πανόραμα» και «Θάμυρις» του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, η «Νέα Χορωδία» του δήμου Καλαμαριάς και οι «Θερμαΐδες» του δήμου Θέρμης. Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο Βίκτωρας Γλυκίδης.

Το πανελλαδικό αφιέρωμα στο έργο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ολοκλήρωσε η Συμφωνική Ορχήστρα του  Δήμου Θεσσαλονίκης στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα στις 21 Σεπτεμβρίου 2019. Η ΣΟΔΘ προσκλήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου σε σύμπραξη με την Χορωδία Νέων «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» για την παρουσίαση του έργου. Ο αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Δημηνάκης ανέλαβε τη διεύθυνση της ορχήστρας ενώ την μουσική προετοιμασία της χορωδίας έκανε ο Χρυσόστομος Σταμούλης. Σε ρόλο σολίστ εμφανίστηκαν οι Γιάννης Κότσιρας και Ανδρέας Ζένιος, ενώ στον ρόλο του αφηγητή ο Βασίλης Σπυρόπουλος.

Ελπίζουμε σε πολλές μελλοντικές παραστάσεις του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ αυτού του έργου σταθμού για την ελληνική μουσική μέσα από το οποίο ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης μας επανασυνδέει με ήχους, μελωδίες, συναισθήματα, γεγονότα και οραματισμούς που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του ελληνικού λαού.

Share

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.