musicentry loader

Σάββας Καραντζιάς - Συνθέτης

Διακεκριμένος Έλληνας συνθέτης με πολυδιάστατο έργο και καθηγητής κλασικής κιθάρας. Ακολουθεί μια διαδρομή πολιτισμικής γεωγραφίας και μουσικής διπλωματίας, εκπροσωπώντας διεθνώς την Ελλάδα σε συναυλίες, που καταδεικνύουν πως ένας Έλληνας με αγάπη στην Τέχνη μπορεί να γίνει φάρος και θάλασσα Πολιτισμού.
Share

Σάββας Καραντζιάς (1981 - ) Συνθέτης

Έλαβε την μουσική του παιδεία  στο ωδείο Α. Corelli (Ρόδος), όπου σήμερα είναι καθηγητής και διευθυντής του ωδείου. Παράλληλα ασχολείται με την  συνθετική μελέτη πάνω στο φαινόμενο του ήχου και της αποτύπωσης της εικόνας σε ήχο.

Συνιδρυτής του φεστιβάλ  «European Polyphony/Polyphonie Europeenne» και ιδρυτής της εταιρίας Αrs Artis.

Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην δισκογραφία το 2015 στο δίσκο «Echomonologues» σε συνεργασία με την εταιρία  ‘Subways Music’.

Έχει  γράψει πολύμορφες  συνθέσεις για ορχήστρα, χορωδία, θεατρικές παραστάσεις,  μουσική δωματίου και κομμάτια για σόλο όργανα.

Το 2016 συνέθεσε το μουσικοθεατρικό έργο με τίτλο «Ο κύκλος του 10» το οποίο παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και χορογράφους.

Το 2017 συνθέτει το ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» θεμελιωτής της Ρωσικής αγιογραφίας. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό στον Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ρόδο, στην συνέχεια  στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια  παρουσιάστηκε στο Collège Notre Dame de France στο Παρίσι (Γαλλία) και  στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας (Ρωσία). Αργότερα, στην εμβληματική βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας (Αίγυπτο) υπό την αιγίδα του  Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και κατόπιν   προσκλήσεως του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεόδωρος Β΄ , όπου και του απονέμει η τιμή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Ημετέρου Τάγματος του Λέοντος της Αλεξάνδρειας.

Οι συνθέσεις του Σάββα Καραντζιά έχουν ταξιδέψει σε όλο το κόσμο και τα έργα του έχουν παρουσιαστεί από σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες καθώς και μουσικά σύνολα. Το 2018 ξεκίνησε μια μακροχρόνια συνεργασία με την Συνοδική χορωδία  όπου κάθε χρόνο λαμβάνει παραγγελία σύνθεσης νέων έργων με προορισμό ως πρώτη παρουσίαση τους στο Ρωσικό κοινό.  

Το 2020 σύνθεσε το ορατόριο «Αντρέι  Ρουμπλιόφ»  που παρουσιάστηκε στην  Μόσχα (Ρωσία) στην αίθουσα Zaryadye Concert Hall.

To έργο του «The sound of the saints» παρουσιάστηκε το 2021 στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού με τη Συνοδική Χορωδία της Μόσχας, την ορχήστρα Voce Anima και τη χορωδία Youth Synodal υπό τη διεύθυνση του Mikhail Kotelnikov.

Το 2022 παρουσιάστηκε το έργο για σόλο βιολί «Ο κύκλος του 9» στο Άμστερνταμ (Ολλανδία) στο Volderkerk με ερμηνευτή τον Jacob Plooij και το μουσικό ταξίδι συνεχίστηκε στη Νέα Υόρκη (Αμερική), όπου παρουσιάστηκε το έργο «The sound of the saints» στο Symphony Space Hall με τη χορωδία του αρχιεπισκοπικού καθεδρικού ναού, τη νεανική χορωδία & ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Τσουράκη, στα πλαίσια των εορτασμών της 100νταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Το νέο του έργο με τίτλο «Katharsis» για μικτή χορωδία, κρουστά και βιολί ολοκληρώθηκε το 2023 και την ίδια χρονιά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας θα κάνει πρεμιέρα το τέταρτο μέρος από το έργο  «Katharsis» με τίτλο «Μακαρισμοί» με τη χορωδία Mikrokosmos, Χρύσανθο Αντωνίου στο βιολί και τον Marcel Peres στο εκκλησιαστικό όργανο.

Από το 2020 συνεργάζεται με την εταιρία Musicentry, η οποία τον εκπροσωπεί για όλο τον κόσμο και με τον Ολλανδικό  μουσικό οίκο Donemus για τις εκδόσεις των έργων του.

Τα τελευταία χρονιά αντλεί έμπνευση από τον Εσθονό συνθέτη Arvo Part.

 

4/3/2021 Επιστολή προς Σάββα Καραντζιά από Μαρίνα Ταρκόφσκαγια (κόρη του Ρώσου ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι)

Το Ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» του συνθέτη Σάββα Καραντζιά, σε κείμενο του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι, είναι μια ισχυρή μουσική
ενσάρκωση των παθών του Ανθρώπου, καθώς και της Πίστης και της Ελπίδας, με την οποία η ανθρωπότητα έχει ζήσει για πολλούς
αιώνες. Αγιογράφος του Μεσαίωνα, αυθεντία της θρησκευτικής ζωγραφικής στην τοιχογραφία, καταγόμενος από το Βυζάντιο, ο
Θεοφάνης ο Έλληνας, ο ποιητής Αρσένι Ταρκόφσκι, ο σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι, ο οποίος μίλησε για τον σπουδαίο Θεοφάνη στην
ταινία του «Αντρέι Ρουμπλιώφ», ο συνθέτης Σάββας Καραντζιάς συγγραφέας του Ορατόριο, συνδέονται μεταξύ τους με την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους, την ελευθερία και το βάθος έκφρασης, τη βιβλική δύναμη των έργων.
Μαρίνα Ταρκόφσκαγια

ВОПЛОЩЕННОЕ МНОГОГОЛОСИЕ

Оратория  «Феофан Грек» композитора  Савваса Карандзиса на слова  поэта Арсения Тарковского — это  мощное музыкальное воплощение страданий Человека, а также Веры, и Надежды, с которыми  жило человечество на протяжении многих веков. Средневековый иконописец, мастер фресковой религиозной живописи, выходец из Византии Феофан Грек, поэт Арсений Тарковский, кинорежиссер Андрей Тарковский, рассказавший в своем фильме «Андрей Рублев» о  великом Феофане, композитор Саввас Карандзис, автор Оратории, связаны  воедино их подвижничеством, свободой и глубиной высказывания, библейской силой произведений.

Марина Тарковская

Four errant icons

for Solo Guitar (2013)
Duration: 4.44'

Prelude: Nostalgic Bells

for Solo Piano (2014)
Duration: 3' - 4'

Sanctus for Mass

for Double Choir (2015)
Duration: 10' - 11'

The circle of 10

for Music live Performance, Solo Soprano, Piano, Orchestra (2015)
Duration: 70' - 75'

Metavasis

for Solo Piano (2017)
Duration: 3'

The circle of nine

for Solo Violin (2017)
 Duration: 7' - 8'

Agripnia

for Solo Piano and Narration (2018)
Duration: 3'

Re-born

for 2 Pianos (2018)
Duration: 8'

Theophanes the Greek

for Mixed Choir, Soprano, Piano, Percussions, String Orchestra, Narrator (2018)
Duration: 55' - 60'

Theophanes the Greek

2nd version for Piano, Percussions, Children's Choir and Mixed Choir (2019)
Duration: 10’

Andrei Rublev

for Mixed Choir, Soprano, Tenoro, Piano, Percussions, String Orchestra, Narrator (2020)
Duration: 40' - 45'

In memory of Giya

Homage to Giya Kancheli for violin, viola and cello (2020)
Duration: 11' - 12'

I was sleeping under a jasmine tree

for Tape, String Orchestra and Percussions (2020)
Duration: 7'

Inspiration (Έμπνευση)

For Violin and Countertenor

Duration : 6:00

 

Touch (Άγγιγμα)

For Violin, Percussion,  Narrator and Solo Soprano

Duration : 2:30'

 

The Violinist  (Βιολιστής)

For Tape and Violin improvisations

Duration : 5:45'

 

Sisyphus (Σίσυφος)

For Tape and Violin improvisations

Duration : 4:30΄

 

Katharsis (Κάθαρσις)

For a cappella choir, Violin and Percussion

Duration : 45-50'

1. Κωνσταντινούπολη - Τουρκία

Community Hall of the Society

14 Απριλίου 2018

«THEOPHANES THE GREEK»

Σάββας Καραντζιάς, Παναγιώτης Γώγος, Χορωδία Athens Academia, Μαέστρος: Νίκος Μαλλιάρας

Υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

 

 2. Ρόδος - Ελλάδα

Φεστιβάλ «Ευρωπαϊκή Πολυφωνία»

15 & 16 Φεβρουαρίου 2019 / 2020

27 Σεπτεμβρίου 2020

Σάββας Καραντζιάς, Loïc Pierre, Μιχάλης Καλαντζής, Παναγιώτης Γώγος, Γαλλική Χορωδία MIKROKOSMOS, Μικτή Χορωδία Ρόδου, European Music Choir of Music School of Rhodes & Children's Choir Amabile.

 

 3. Παρίσι - Γαλλία

Collège Notre Dame de France

23 Μαΐου 2019

«THEOPHANES THE GREEK»

Σάββας Καραντζιάς, Piérre Chépelov, Παιδική Χορωδία Notre Dame de France, Γαλλική Χορωδία Le Cénacle, Dimitri Tchesnokov.

 

 4. Μόσχα - Ρωσία

Tretyakov Gallery

9 Ιουλίου 2019

«THEOPHANES THE GREEK»

Σάββας Καραντζιάς, Συνοδική Χορωδία της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Alexei Puzakov, Παναγιώτης Γώγος και συμμετοχή του Συνόλου Voce Anima.

 

 5. Αλεξάνδρεια – Αίγυπτος

Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

20 Οκτωβρίου 2019

«THEOPHANES THE GREEK»

Σάββας Καραντζιάς, Χορωδία Νέων Athens Academic υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλλιάρα, Παναγιώτης Γώγος, Ορχήστρα Athens Philharmonia, Arts Spontanés

Υπό την Αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

 

 6. Μόσχα - Ρωσία

«Zaryadye» Concert Hall

28 Οκτωβρίου 2020

«THEOPHANES THE GREEK – ANDREI RUBLEV»

Σάββας Καραντζιάς, Παναγιώτης Γώγος, Συνοδική Χορωδία της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Alexei Puzakov, Παναγιώτης Γώγος και συμμετοχή του Συνόλου Voce Anima.

Υπό την Αιγίδα του Ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού

 

 7. Μόσχα - Ρωσία

Cathedral of Christ the Savior

20 Μαΐου 2021

“THE SOUND OF SAINTS”

Συνοδική Χορωδία της Μόσχαςr (Αρχιμαέστρος, Τιμώμενος καλλιτέχνης της Ρωσίας Alexey Puzakov)

Ορχήστρα Voce Anima (head - Alexey Medvedev) Χορωδία Youth Synodal (head - Mikhail Kotelnikov) Piano: Panayotis Gogos, Director - Dmitry Mayakov Motion

Designer (Dmitry Puzakov) Coordination, Arts Spontanés

''ECHONOMOLOGUES" by Subways Music (2015)

Όλα τα κομμάτια είναι γραμμένα για σόλο όργανα - κιθάρα, πιάνο, τσέλο, κλαρινέτο, φλάουτο. Και οι έξι συνθέσεις ηχογραφήθηκαν ζωντανά: η πρώτη στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και οι άλλες πέντε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο. Οι ερμηνευτές είναι ο Παναγιώτης Γώγος (πιάνο), ο Γιώργος Καβάλας (κιθάρα), ο Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο), η Βιβή Παπαϊωάννου (φλάουτο) και ο Μανούσος Πλουμίδης (κλαρινέτο).

 

''THEOPHANES the GREEK'' by Ars Artis (2018)

 Το μουσικό έργο «ΘΕΟΦΑΝΗΣ ο ΕΛΛΗΝΑΣ» είναι μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σάββα Καραντζιά, γραμμένο για μικτή χορωδία και ορχήστρα δωματίου. Ένα μουσικό προσκύνημα που ακολουθεί και αντικατοπτρίζει τη ζωή του αγιογράφου Θεοφάνη του Έλληνα, ο οποίος ήταν επίσης ο δάσκαλος του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Άγιος) Αντρέι Ρουμπλιέφ.

 

"THEOPHANES THE GREEK AND ANDREI RUBLEV: MUSIC BORN BY LIGHT" by Ray Records (2021) 2CD

CD 1 : Theophanes the Greek, an oratorio for reciter, soprano, mixed choir and orchestra (2018)

CD 2 : Andrei Rublev, an oratorio for reciter, soloists, mixed choir and orchestra (2019)

 

 

 

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.