musicentry loader

Χρίστος Παπαγεωργίου - Συνθέτης

Διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας συνθέτης, πιανίστας, ενορχηστρωτής με πηγαίο ταλέντο. Έχει τιμηθεί με τις υψηλότερες διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Ανήσυχο πνεύμα, χωρίς μουσικές προκαταλήψεις.
Share

Συνθέτης , Πιανίστας  Ραδιοτηλεοπτικός Παραγωγός,  Εκπαιδευτικός, Μαέστρος

Ως παραγωγός μουσικών εκπομπών δημιούργησε από το 2002 μέχρι σήμερα την μουσικολογική εκπομπή  της ΕΡΑ3 και της ΕΤ1 (2005-9) "Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη" και στην ΕΤ2 το «ΟΜΜΑ στις Τέχνες» (2017-18) και πρόσφατα παρουσίασε το «Σταθμός Μέγαρον» της ΕΤ2 (2018-19), ξεπερνώντας συνολικά τις 100 τηλεοπτικές και 600 ραδιοφωνικές εκπομπές.

Την περίοδο 2014-15 διετέλεσε  Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και εν συνεχεία την περίοδο 2016-2018 ανέλαβε εκ νέου στην ΕΡΤ θέση Ειδικού Συμβούλου Προγράμματος επί Πολιτιστικών Θεμάτων της ΕΡΤ και Ειδικός Σύμβουλος για το Τρίτο Πρόγραμμα και τα Μουσικά Σύνολα.

Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα ώς πιανίστας και συνθέτης στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως Carnegie Hall, Avery Fischer Hall, Symphony Space Auditorium (Νέα Υόρκη), Berlin Philharmonie(Γερμ.), Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall, Kensington Palace, St. James Palace  (Λονδίνο), στις αίθουσες Codaira Hall, Casals Hall και Κioi Hall (Τόκυο), Rudolfinum Dvorak Hall (Πράγα), στο Bern Kulturkazino , Hans Huber Saal Basel ,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Μ.Μ.Θεσσαλονίκης  κ.α .καθώς  και πληθώρα συναυλιακών χώρων  σε επαρχιακές πόλεις του εξωτερικού  και της Ελλάδας . Επίσης σε πολλές άλλες πόλεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως Hamptons, Chicago-4 Unicef 50th anniversary concert με τους Harry Belafonte και Νάνα Μούσχουρη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάρμα, Βιέννη, Βρεττάνη, Λουκέρνη, Βέρνη, Πράγα, Μπρνό, Οστράβα,και πλήθος άλλων καθώς και σε πολλές ελληνικές πόλεις και νησιά όπως  Πάτρα ,Βόλος, Σπάρτη, Καλαμάτα, Λευκάδα, Κοζάνη, Έδεσσα, Κρήτη, Καβάλα, Άνδρο, Τήνο, Λήμνο,στα Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο) Μάνης, Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης ,«Θέσπις» Διονύσου, σε  πολλά πνευματικά κέντρα Δήμων ανά την Ελλάδα κ.α. 

Έχει συμπράξει ως σολίστ και ως συνθέτης με σημαντικές ορχήστρες όπως η Philharmonia του Λονδίνου, η Οxford Philomusica, η Orchestre Symphonique du Capitοle de Toulouse, Buffalo Philharmonic, η Malaga Symphony Orchestra,η Συμφωνική του Μονάχου, η Φιλαρμονική της Οδησσού,την N.H.K. της Ιαπωνικής Ραδιοτηλεόρασης, η Orchestra Sinfonica del Emiglia RomagnaArturo Toscanini”,την Orchestre Symphonique de Neuchatel, , η Czech Radio Symphony, την Odessa Chamber Orchestra, Opawa Chamber Orchestra, , την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.,  την Ορχήστρα Δωματίου Πατρών, την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και επιπλέον ως μαέστρος με τους New England Symphonic EnsembleΝ.Υ.,  την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, την Ορχήστρα Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ Κρατική Ορχήστρα Κωσταντινούπολης, Σμύρνης Μπούρσας ,Αττάλειας κ.α. 

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου έχει τιμηθεί με βραβεία μεταξύ των οποίων το 1999 το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “2 Agosto”  στην Bolognia  της Ιταλίας, στο Piano Duo στους διαγωνισμούς Reding-Piette 1995, Franz Schubert1994, Tokyo Competition 1994 καθώς και από την "΄Ενωση Ελλήνων Κριτικών, Θεάτρου και Μουσικής"  για το 1998 και βραβείο για την πολιτιστική παρουσία του Τρίτου  Προγράμματος  από την «Εταιρία για το κτήριο της Όπερας και  της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης ‘Μαρία Κάλλας’»κ.α.

Το 2013 ανακυρήχθηκε Artist in Residence του βραβευμένου θερινού Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο, έπαιξε και διηύθυνε Μότσαρτ στο Avery Fisher Hall  της Νέας Υόρκης και την ίδια χρονιά η Φιλαρμονική της Οδησσού, η ΚΟΑ (στην 70η επέτειό της) καθώς και η Φιλαρμονική του Μπάφαλλο (Buffalo NY) περιέλαβαν στο πρόγραμμά τους τη σύνθεσή του «Πυρρίχιος». Η τελευταία απέσπασε την ίδια χρονιά ειδική μνεία από την ASCAP για την παρουσίάσή του.

Τον Απρίλιο του 2015 και για πρώτη φορά 85 χρόνια μετά τον Δημήτρη Μητρόπουλο έπαιξε και διηύθυνε με ελληνική ορχήστρα το 3ο κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από τη ΝΕΡΙΤplus.

Έχει συνεργαστεί με πληθώρα σημαντικών Ελλήνων μαέστρων, Μ. Λογιάδη, Μ. Μιχαηλίδη, Α.Συμεωνίδη, Β.Φιδετζή, B. Χριστόπουλο κ.α. και συμπράξει με εξέχοντες ξένους μαέστρους όπως οι  M.Plasson, P. Entremont, H. Earle, P. Calderon, D. Callegari, M. Belli, M.Kramer κ.α. Μουσική του παρουσιάζεται από διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως ο κιθαρίστας Oscar Gighlia, οι New York Philharmonic Chamber Soloists, ο Stanley Drucker (1o κλαρινέτο της N.Y.Phil.), η Elmira Darvarova (εξάρχουσα της ορχήστρας της MetΝ.Υ.) η Μαρία Φαραντούρη, ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος κ.α. 

Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και συνθέτης, για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια όπως το BBC, το Berlin Radio 3, το Swiss Radio, το RAI, το ARD, το 3ο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α..κ.α.καθώς και μουσική του υπάρχει σε δισκογραφία.

Είναι κάτοχος  τίτλων σπουδών και διεθνών διακρίσεων στους τομείς : σύνθεση, πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας, μουσικολογία,διδασκαλία, από Ιδρύματα όπως το Ωδείον Αθηνών, Royal Αcademy of Music (Leverhume Fellow 1994, Winnifred Christie Award 1992), London University(Master in Music and Related Studies), Thames Valley University, το Ίδρυμα Ωνάση κ.α.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, έχει διδάξει επί μια δεκαετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπήρξε ισάριθμα έτη Καθηγητής Μουσικής στην Κρατική  Σχολή Χορού και πραγματοποιεί πλήθως σεμιναρίων και συναυλιών-διαλέξεων όπως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πάντειο κα..

Έχει τελέσει μέλος κριτικών επιτροπών διαγωνισμών όπως  Eurovision Young Artists2014, New Soloists Volos Competition 2006, “Franz Schubert”1996 Piano Duo Competition, Διεθνής Διαγωνισμός πιάνου «Μαρία Χαιρογιώργου Σιγάρα",  Πανελλήνιος  Διαγωνισμός Πιάνου του Thessaloniki Piano Festival 2017 κ.α. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Κηφισιάς από το 2015.

Από το 2019 ο συνθέτης εκπροσωπείται για όλο τον κόσμο από την εταιρεία MUSICENTRY.

 

Μερικές από τις κριτικές για τον Χρίστο Παπαγεωργίου ως συνθέτη και ερμηνευτή

« Ο Παπαγεωργίου συνθέτης και ο Παπαγεωργίου ερμηνευτής αποτελούν μοναδικό one man show…”

Γιώργος Λεωτσάκος (Εφημερίδα «Εξπρές» 13 Μαρτίου 2010

"Αριστούργημαθα μείνει στην Ιστορία,...’’

Μίκης Θεοδωράκης για το έργο του Χ.Π. «Στυλιστικές Παραλλαγές»

« Ένα σπουδαίο έργοτο κοινό παρακολουθούσε μετουσιωμένοΗ υψηλοτάτου επιπέδου ερμηνεία του έργου από τον κύριο Παπαγεωργίου ήταν ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».

(Elmira Darvarova) 2012

«Δύο Έλληνες συνθέτες ξεχωρίζω για ηχογράφηση. Καλομοίρη και Παπαγεωργίου»

Περιοδικό Fanfare Jan.Feb.2010 Εlmira Darvarova,NAXOS ,Βιολονίστα, Πρώην Eξάρχουσα Μητροπολιτικής Όπερας Ν.Υ. Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του NY Chamber Music Festival

“… πρότυπο για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει η μουσική στο μέλλον.”

Γιώργος Κουμεντάκης, Συνθέτης Καλλ.Διευθ. Ε.Λ.Σ.

 

Για το έργο του «Πυρρίχιος»

Ένας εκπληκτικός συνθέτης Ο «Πυρρίχιος» είναι ένας απόλυτος νικήτής

JoAnn Falletta 4 φορές Grammy award winner Μαέστρος Καλλ.Διευθ. της Φιλαρμονικής του Μπάφαλλο

 

«..Ένα υπέροχο εναρκτήριο έργο κάποιου που την πορεία αξίζει να παρακολουθήσουμε

“CITY & REGION” By Garaud MacTaggart Απρίλιος 2013

 

«…στους 36 χορούς του Σκαλκώττα θα μπορούσε να αποτελεί τον… 37ο»

Γιώργος Μονεμβασίοτης «Ελευθεροτυπία» Μάρτιος 2013

 

Για την Ραδιοφωνική του εκπομπή

Η εκπομπή του είναι η περίφημη «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» και είναι από εκείνες που χαίρεσαι να ακούς.

10 πρόσωπα του ραδιοφώνου που αξίζουν

Δημήτρης Κανελλόπουλος e-τετράδιο 23-4-2015

 

Για το έργο του «Ταξίδι του Ιωνάθαν»

(…)Πρώτη φορὰ σὲ 60 χρόνια ἀσκήσεως τοῦ μουσικοκριτικοῦ λειτουργήματος, εἶδα τὸ ἑλληνικὸ κοινὸ νὰ ὑποδέχεται (δικαίως!!!) μὲ παρ' ὁλίγον...ἀτέρμονα καὶ ἀείρροο Νιαγάρα χειροκροτημάτων ἑλληνικὸ ἔργο καὶ μάλιστα παραγγελία τῆς Κ.Ο.Α., (…) συνθέτης ὑψηλοτάτης τεχνικῆς καὶ τεράστιας ἀκροαματικῆς πείρας ὁ Παπαγεωργίου: ,τι δικό του ἔχω ἀκούσει ὄντως μὲ καθήλωσε Μέγας γνώστης τῶν πιανιστικῆς γραφῆς κάθε ἐποχῆς, ὡς συνθέτης πιανιστικῶν ἔργων, ὁ Παπαγεωργίου ἀποδείχθηκε καὶ ἐξ' ἴσου μέγας ἐνορχηστρωτής.

Γιώργος Λεωτσάκος critics-point.gr Μάρτιος 2019

«Το ταξίδι του Ιωνάθαν» του συνθέτη Χρίστου Παπαγεωργίου (…)βρίθει θεμάτων τα οποία μοιράζονται στις διάφορες ομάδες των οργάνων με δεξιοτεχνία που θυμίζει Ρίχαρντ Στράους. (…) η γειτνίασή του, στο πρόγραμμα της συναυλίας της ΚΟΑ

(1/3), με το «Κοντσέρτο για βιολί» του Μπραμς και το συμφωνικό ποίημα «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Στράους, δεν το μείωσε ποσώς.

Γιώργος Κύρκος-Τάγιας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 17-3-19

Ο θεατής-ακροατής που έτυχε να δει τον Παπαγεωργίου από κοντά, (…), θα διαπιστώσει τη φλεγόμενη ιδιοσυγκρασία του και το πάθος του για τη μουσική…Ο Γλάρος Ιωνάθαν είναι ο ίδιος και στη μουσική του μεταφέρει τη συγκίνηση που κρατούσε τόσα χρόνια μέσα τουεγκιβώτισε τον Γλάρο. Με την ευγένειά του και την κομψότητά του τίμησε και την Ορχήστρα και το ενθουσιασμένο κοινό και τον ευχαριστούμε θερμότατα. …Η βραδιά ήταν μαγική

Δρ.Ανθούλα Δανιήλ κριτικός, diastixo.gr 09 Μαρτίου 2019

«ένα τίμιο σάουντρακ»

Νίκος Δοντάς,Καθημερινή.1/4/19

«…γραμμένo με πλούσια, ευρηματική ενορχήστρωση…»

Γιάννης Σβώλος, Εφημερίδα των Συντακτών 12/3/19

SOLO PIANO

Toccata in Do, Toccata in C (1987) 4:00

9 – 11 after (publ. Musica Ferrum)

Prelude in Do (1991) 4:00

2 Etudes (1991) 7:00

Στυλιστικές παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα (Στο περιγιάλι το κρυφό) του Μίκη Θεοδωράκη, για σόλο πιάνο (2009) 70:00

Be there on time (1 min. prelude) 1:00

Little prayer on the name of Keith Jarrett (2006) 4:00

Tango (Non mi ami piu) (1996 -2003) 4:00

 

TWO PIANOS

Lullaby

Choros

 

SYMPHONIC WORKS

(ORCHESTRA)

Pyrrichios (2010)

Jonathan's Journey (2019)

Canzona for strings (2019) 8:00

 

CONCERTOS

Concerto for piano and orchestra no. 1 in do (1988 – 1989) 30:00

Concerto for piano and orchestra no. 2 (2003, rev 2007) 35:00

Concert ‘Hommage to J.S.Bach's 1056’ for piano and strings (no. 3) (2009)

‘Triptychon’ concertino for two pianos and strings (1996) 17:00

Handel 4th Sonata for violin and bass continuo (processed for piano, violin and strings) (2009) 20:00

Concerto-Ballada for electric guitar and orchestra ("1st Prize 2 Agosto" 1999) 11:00

Violin Concerto (2018) 32:00

 

VOICE AND ORCHESTRA

In Memoriam (in memory of Stelios Papadimitriou) (1996 – 2016 last rev) 8:00

for Soprano - Mezzo Soprano Percussion (Piano incl.)

Strings and also arrangements for 

voice piano oboe violin

voice piano and strings quartet

2 voices piano and string quartet

2 voices piano and string quintet

Voice piano oboe brass and strings

 

CHAMBER MUSIC & SMALL ENSEMBLES

"The Musical Suite" for 12 pianists /6 Pianos (2017)

1.Zambetas a la Schostakovich / 2. Love Song /3. Chioti – Mambo /4.Zeibekiko on Bach's

"Dragatrakis Variations" for Violin and Piano (2005)

Tango (Non mi ami piu) (1996 -2003) 4:00

Saxophone - Piano

Saxophone and orchestra

Guitar - Piano

Violin - Piano

 

Lullaby 5:00

Violin and piano

Two guitars

Guitar and Piano

 

ARRANGEMENTS TRANSCRIPTIONS on other composers

 Songs for voice and large orchestra

Love of my Life (Freddy Mercury) for voice guitar and Orchestra

Skyfall (Adele, Paul Epsworth)

Amado mio (Doris Fisher - Alan Roberts)

La vie en rose (Edith Piaf L&F Monnot)

Johnny Guitar (Victor Young- Peggy Lee)

Sound of Silence Mrs Robinson (Paul Simon) (Simon and Garfunkel Medley)

Serpico - Honeymoon- Que sera sera (Mikis Theodorakis/Nikos Gatsos , Evans/Livingstone)

Eternaly (Charlie Chaplin)

Por una Gabezza (Carlos Gardel)

Poios to xerei (Mimis Plessas- Kostas Pretenderis)

Ena proino - "Annabel" (Stavros Xarhakos-Yiorgos Papastefanou)

Afti i nyxta menei (Stamatis Kraounakis)

Kataspro Yiasemi (Christos Leontis -Dimitris Lentzos)

Varka sto gialo (Mikis Theodorakis) for two sopranos and Orchestra

 

Voice and Piano solo

Winmills of your Mind (Michel Legran - Alan and Mairylin Bergman)

Afti i nyxta menei (Stamatis Kraounakis)

 

(for strings quartet)

Mikis Theodorakis: Faidra, Varka sto gialo, Kaimos

Manos Hadjidakis: Pes mou mia lexi, Thalassa platia

Dionissis Savvopoulos: Μia Thalassa mikri

Johannes Brahms: 1st, 4th, 5th, Hungarian dances for 2 pianos and strings

Darius Milhaud: ‘Scaramouche’ for 2 pianos and strings

 

MUSICAL

 

Onassis – Callas the Myth (2007 – 2011) 2h 30 min

Book Music and Lyrics by C.P.

 

 

CINEMA SOUNDTRACKS

Το Aroma tou chronou (1996) 30:00 (by Simos Varsamidis)

Sylvia’s Path – Documentary (1999) 20:00 (Sylvia Faddis, Bill Cosby co-production and narration)

Pandora (2006) 30:00 (by George Stamboulopoulos)

(Music and 2 songs in lyrics by Argyris Chatzinakis)

Teleftea ora (On the last Hour) (retro Tango)

Τis fotias ta logia  (Burning words) (Τsifteteli)

The Wild Duck (2013) 16:00 (by Giannis Sakaridis)

 

 TV

ΟΜΜΑ in Arts (2017)

Εn Synolo

 

RADIO

Emission Renata Dalianoudi (3rd program) (2003 – 2004)

Searching for the Lady with the Strichnine (2002 -2019)

 

SONGS

Song Cycle ‘’Ta Theodorakika’’ Theodorakis Cycle in lyrics by Mikis Theodorakis

(Versions for: Voice and Piano / Voice Piano & String quartet*)

Prison

Fickle Bird

Ston Synellina

Den me pistepses

Exquisite eyes

The lad

To metopo

Tis agapis logia

To taxidi

Mes stin kardia mou klino tin Ellada

To tragoudi ton tragoudion

Tora pou pethainoun ta louloudia

 

*Theodorakis' Cycle

(Soprano Piano and string quartet)

Prison

Fickle Bird

Exquisit eyes

Words of Love

The lad

 

Circle of rock songs in lyrics by Argyris Chatzinakis

Tha rtho mia mera

Ela na fygoume

Se zitissa mia Kyriaki

San karvouna anamena

...Kai paschize to soma…

Apopse tha s onirefto

teleftea ora

Tis fotias ta logia (Thelo apopse na kao)

  

Circle of 7 songs in lyrics by Nikos Moraitis (for voice and piano- voice and orchestra)

Το tragoudi tis Litos (2018) 35:00

Kapote pou zousame

Ena vradi san glenti megalo                               

I episkeptes                                                                          

Ligaki na ton do                                         

Matia sou ine I Mitilini                                 

To onoma sou                                            

Ti imoun gia kinon

 

Nanourisma (Lyrics by Christos Papageorgiou) (2008)

"Ballade for the forgotten ideas" (1982)

                                     

 

2 Ιουλίου 2019 στο Βουλευτικό (28ο Φεστιβάλ Ναυπλίου), συναυλία αφιέρωμα σε εξέχοντες Καναδούς και Έλληνες Συνθέτες. ''In Memoriam'' Χρίστος Παπαγεωργίου

10 Ιουλίου 2019 στο Ηρώδειο (Μαρία Φαραντούρη) : Μουσική επιμέλεια και σολίστ Χρίστος Παπαγεωργίου

 

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.