musicentry loader

Διήμερο Φεστιβάλ 8 - 9 Νοεμβρίου αφιέρωμα στην Αρχαία Ελληνική Μουσική 'Το Δώρο των Θεών'

08 Νοεμβρίου 2019Πηγή: Kotsanas Museum

Το πρόγραμμα του διημέρου θα περιλαμβάνει: διαδραστικές ξεναγήσεις στην έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα», Συναυλίες σωζόμενων πρωτότυπων αρχαίων ύμνων και σύγχρονης μουσικής από βιρτουόζους λυριστές, Διαλέξεις πάνω στη Μουσική Δημιουργία στην Αρχαία Ελλάδα, Εργαστήρια Εκμάθησης Αρχαίας Λύρας & Τυμπάνου (Μπεντίρ), Μουσικά έργα από διεθνούς φήμης συνθέτες σε παγκόσμια πρεμιέρα και πολλά άλλα.

Ανάμεσα στα όργανα που θα εκτίθενται, καλώντας τους επισκέπτες να τα αγγίξουν και να παίξουν μαζί τους,  είναι τα εξής: Λύρα του Ερμή, Λύρα του Ορφέα, Λύρα του Απόλλωνα, Βάρβιτος της Σαπφούς, Κύλιξ Λύρα του Πανός, Λύρα του Ολύμπου, Φόρμινξ, Κιθαρίς του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, αρχαίο Τύμπανον, Επιγόνιο, αλλά και η λύρα της Μεγιδδώ!

«Λύρα – Το Μέλλον ενός Μουσικού Οργάνου του παρελθόντος και η εκμάθησή του σήμερα»

Συζήτηση – επίδειξη οργανοπαιξίας με τους βραβευμένους συνθέτες Νικόλαο Ξανθούλη, Νίκο Χαριζάνο και Θανάση Δρίτσα

Ο ρόλος και η παρουσία της Αρχαίας Ελληνικής Λύρας στην Αρχαιότητα.
Ποια ήταν τα γεγονότα που διέκοψαν την ιστορική εξέλιξη του οργάνου;
Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον ήχο και τη μελέτη του οργάνου;

Τρεις κορυφαίοι ερευνητές/μουσικοί συνομιλούν σε μια ξεχωριστή συνάντηση, με αφορμή τον πρώτο οδηγό εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής λύρας από το Νίκο Ξανθούλη.

«Η λύρα του Απόλλωνα (ρεσιτάλ)» με τον Νίκο Ξανθούλη 

Το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα ρεσιτάλ του Νίκου Ξανθούλη, στα χέρια του οποίου η λύρα ξαναβρίσκει το χαμένο από τη σκουριά του χρόνου εαυτό της. Ο βιρτουόζος λυριστής ξαναφέρνει τη λύρα στην πρωτινή της αίγλη, ανασκάπτοντας την ουσία του οργάνου και αναβιώνοντας τεχνικές που δεν φανταζόμασταν ότι υπάρχουν.

Σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα θα παρουσιάσει το έργο “Διχρωμία” του βραβευμένου συνθέτη Νίκου Χαριζάνου (το οποίο γράφτηκε ως αφιέρωμα στον λυριστή), αλλά και δικά του έργα που αναδεικνύουν τη μαγεία της λύρας.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 8 & 9 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένες θέσεις

«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» 

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι

Share

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.